- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- kostka kasi lub masła
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do bezy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 25 dag bakalii (orzechy włoskie i rodzynki)
- 2 mniejsze słoiczki powideł śliwkowych
- gotowy krem budyniowy +pół kostki masła (do utarcia z kremem)
Wykonanie :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy posiekaną margarynę,żółtka,cukier,śmietanę i zagniatamy ciasto .Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części .Przygotowujemy 2 mniejsze blaszki takiego samego rozmiaru.(Będziemy piec 2 takie same ciasta ,póżniej przełożone kremem.).Podzielone ciasto rozkładamy na 2 blaszki.Oba ciasta smarujemy powidłami .Białka ubijamy z cukrem i 1 paczuszką waniliowego.Sztywną pianę wykładamy na powidła.Posypujemy bakaliami.Pieczemy ok. 20 minut w temp.180 st..Przygotowujemy krem wg przepisu .Ostudzony ucieramy z masłem.Ostudzone ciasto smarujemy kremem.Wystudzony drugi placek kładziemy na wierzch.
Pyszne ciacho, uwielbiam takie przekładańce 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
O mniam, zapowiada się smakowicie 🙂
pieczemy tylko raz? po nałożeniu wszystkich skladnikow? a bialko wykladamy tylko na jeden placek, tak?
Pieczemy dwa takie same placki: ciasto+powidła +piana+ bakalie.
Osobno robimy masę, którą " łączymy" upieczone i wystudzone placki.
chciałam dopytać, ile w końcu tego tłuszczu, bo jest roznica wagowa miedzy kostka Kasi (250g) a kostka masla (200g)
Kup masło 250 gram
należy dać 200g masła lub Kasi
Bardzo fajnie wygląda, uwielbiam domowe ciasta! 🙂
białka ubic z 1 łyzką cukru i c waniliowym ? to to nie bedzie beza.Ile dodac cukru do białek ?
Pyszne ciasto ale u mnie to się nazywa pychotka
przeciez to jest pani walewska, jedno ciasto a rózne nazwy, radze sprawdzic zanim opublikuje sie takie pierdoły. I hejt sobie darujcie bo nie ruszy to cukiernika z zawodu i powołania…
A co za różnica jak się nazywa? Sernik Izaura też ma milion nazw 😉 a smaku jego to nie zmienia 😉
Popieram mnie też skusiła nazwa a to walewska pieczona u mnie w domu od kilkudziesięciu lat
Do Panu Walewskiej dodaje się między innymi olejek migdalowy. Więc nie jest to Pani Walewska.
Pani Walewska jest z dżemem z czarnej porzeczki a to jest z powidłami i jest różnica
No wlasnie , nazwa nie odgrywa tu zadnej roli moim oczywiscie zdaniem.Wazne zeby ciasto sie udalo i smakowalo. Ja bede robila Pania Walewska , a smakowala bedzie jak Pychotka. No jak sie uda to sie pochwale.
Inna nazwa tego ciasta to pani Wileńska. Jest pyszne potwierdzam.
Dziś właśnie jadłam b.dobre ciacho…pychota.zrobie na święta.polecam super orzechowy smak.
To jest ciasto pani walewska, ale pyszne jest;)
Jaka to jest łyżka do bezy?