- Składniki;
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajo
- 1 cebula
- pól bułki czerstwej
- ziele ang.4 ziarenka
- 4 listki laurowe
- kostka bulionu
- Wywar;
- 3 marchwie
- 3 pietruszki
- por
- ponadto;
- sól ,pieprz, 3 czubate łyżki mąki, śmietana słodka.koperek ,cukier i ocet
Wykonanie;
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,,poszatkowaną cebulką i bułką uprzednio namoczona i odcisniętą.Dodajemy sól i pieprz do smaku i formujemy klopsiki.Do garnka wlewamy wodę( w zależności ile chcemy zupy).Do wrzącej wody wkładamy poszatkowane warzywa oraz ziele ang., liście laurowe i kostkę bulionu.Gotujemy 15 minut .Następnie wkładamy klopsiki ,dalej gotując ok 15 min . Po tym czasie zupę zaciągamy mąka rozprowadzoną w zimnej wodzie .(około 3 czubate łyżki na 3/4 szkl zimnej wody.Chwilę gotujemy.Do smaku dodajemy trochę octu lub kwasku oraz cukier.Na koniec posypujemy koperkiem. Smacznego