Menu Zamknij

Galareta z golonki i nóżek (galaretka wieprzowa)




Składniki: 

  •  2 nóżki wieprzowe
  •  1 golonka
  •  1 cebula
  •  jarzynka,lub 1 kostka bulionu
  •  pieprz,4 listki laurowe,4 ziarenka ziela ang.
  •  warzywa:4 marchewki,2 pietruszki,por
  •  sól

 Wykonanie 
Nóżki i golonkę myjemy.W dużym garnku zalewamy wodą tak ,aby mięso było zanurzone.Wkładamy warzywa i przyprawy,gotujemy na małym ogniu ok.3 godz.Następnie wyjmujemy mięso ,studzimy.Wywar przecedzamy przez sito.Mięso oddzielamy od kości i razem z cebula i warzywami mielimy.Wkładamy do wywaru ,zagotowujemy.Można doprawić octem.Wlewamy do salaterek.Wystudzone wkładamy do lodówki.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *